Γυναικείες Συνωμοσίες - Νίνος Φενέκ Μικελίδης

Γυναικείες Συνωμοσίες - Νίνος Φενέκ Μικελίδης

Ένας άντρας σε υπαρξιακή κρίση αντιμετωπίζει τις διάφορες γυναίκες στη ζωή του σε μια ταινία δοσμένη με χιούμορ, ειρωνεία και ποιητική, συχνά σουρεαλιστική, διάθεση.

 

Τους ερωτικούς και άλλους εφιάλτες ενός 50άρη, που ξαφνικά βρίσκεται χωρίς δουλειά και χωρίς γυναίκα, μας παρουσιάζει στην ταινία του «Γυναικείες Συνωμοσίες» ο Βασίλης Βαφέας («Ανατολική περιφέρεια», «120 ντεσιμπέλ»). Ένα, πρέπει να σημειώσω, εντελώς διαφορετικό road movie από εκείνο που μας παρουσίαζε ο σκηνοθέτης στον « Έρωτα του Οδυσσέα». Ο μεσήλικας Αλέξης του (Αλέξανδρος Τσακίρης) ακολουθεί ένα εσωτερικό, εφιαλτικό συχνά ταξίδι, αντιμετωπίζοντας με απορία και φόβο τα διάφορα επαγγελματικά και ερωτικά προβλήματά του. Με την ίδια επίμονη, ερευνητική, διεισδυτική ματιά που συναντούμε και στις άλλες ταινίες του, ο Βαφέας παρακολουθεί τον ήρωά του στην προσωπική αυτή περιπλάνησή του, καταγράφοντας με το νυστέρι του ερευνητή τις συχνά απίθανες, φανταστικές «συναντήσεις» του με διάφορα (ιδαίτερα γυναικεία) πρόσωπα. Συναντήσεις που φέρνουν στο νου το θέατρο του Σάμιουελ Μπέκετ καθώς και τις ταινίες της «κομέντια α λα παλιάνα» (Ρίζι, Κομεντσίνι) ιδιαίτερα όμως τις ταινίες του Φελίνι και συγκεκριμένα την «Ιουλιέτα των πνευμάτων».


Συχνά ο Βαφέας διανθίζει την ταινία με σκηνές χιούμορ και ειρωνείας (από τις καλύτερες εκείνες των συνεντεύξεών του για να προσληφθεί σε διάφορες δουλειές), αλλά και με φαντεζίστικη, ερωτική διάθεση. Τελικά, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μιαν αλλόκοτη, συχνά σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, από την οποία δεν λείπει και η ποιητική διάθεση, αφήνοντας μέσα απ’ αυτήν να διαφανούν τόσο η μελαγχολία όσο και το άγχος του Αλέξη (μην ξεχνάμε πως ο ήρωας βρίσκεται σε μια κρίσιμη ηλικία).


Μια ταινία που, πίσω από τη φαινομενική απλότητά της, κρύβει και την υπαρξιακή αγωνία και τον στοχασμό του δημιουργού της. Στα συν της ταινίας, η πολύ καλή μουσική (μαζί κι ένα έξοχο τραγούδι που ακούμε στην αρχή και στο φινάλε) του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, καθώς και η φωτογραφία του Κωστή Γκίκα, που με τα έντονα, ζεστά χρώματά της τονίζει τη θηλυκότητα και τη «συνωμοσία» των γυναικών της ταινίας. Εκτός, από την πολύ καλή ερμηνεία του Αλέξανδρου Τσακίρη, αξίζει ν’ αναφέρω τις ερμηνείες των γυναικών, όλες, με επικεφαλής τη Φαίη Ξυλά, εξαιρετικές. Απολαυστικός σε ρόλο γκεστ-σταρ ο Κώστας Βουτσάς.

 

Ελευθεροτυπία
27 Μαρτίου 2008

Δημοσιογράφος: Νίνος Φενέκ Μικελίδης

Γυναικείες Συνωμοσίες
Ελλάδα 2007
Σκηνοθεσία-σενάριο: Βασίλης Βαφέας
Ηθοποιοί:Αλέξανδρος Τσακίρης, Φαίη Ξυλά, Τζένη Σκαρλάτου, Αλίκη Καμινέλη, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Άλκηστη Πουλοπούλου, Μαρία Σαμαρά, 107 λεπτά

Σίγμα Φιλμ

Κινηματογραφική Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
Επάγγελμα: Παραγωγή κινημ/κων ταινιών
Έδρα: Καίρη 23 Ν. Σμύρνη 171 22
Τηλ./φαξ: 210 32 18 590
Α.Φ.Μ. 095229178
Δ.Ο.Υ. Ν. Σμύρνης
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo S 200 or