Κοσμικό Ανατομείο - Νίκος Φενέκ Μικελίδης

Κοσμικό Ανατομείο - Νίκος Φενέκ Μικελίδης

Η σχέση καλλιτέχνη και θεατή μέσα από ένα δοσμένο με έμπνευση και πρωτοτυπία θέαμα.

 

Τι γίνεται όταν ο καλλιτέχνης συναντάει ένα λαϊκό κοινό σ’ ένα χάπενινγκ στη Σάμο; Αυτή την ασυνήθιστη ματιά, γύρω από τη σχέση δημιουργού-κοινού μέσα από ένα ασυνήθιστο, δραματοποιημένο μέχρι σ’ ένα βαθμό ντοκιμαντέρ, μας προσφέρει στη νέα του, συναρπαστική ταινία ο Βασίλης Βαφέας. Ο καλλιτέχνης είναι ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο με τις περιβόητες κούκλες του, που τις «χειρουργεί» σ’ ένα μοναδικό, αλλόκοτο θέαμα. Θέαμα που είναι ταυτόχρονα και σχόλιο πάνω στον ίδιο τον άνθρωπο.


Η ταινία ξεκινάει στην Αθήνα, στο σπίτι του Σεμιτέκολο όταν αυτός, ύστερα από παρότρυνση της Νεφέλης, ενός φανταστικού «φύλακα-αγγέλου», αποφασίζει να πάει στη Σάμο για να παρουσιάσει το ασυνήθιστό του θέαμα. Βέβαια, μια κι έχουμε να κάνουμε με ένα σουρεαλιστή καλλιτέχνη όπως ο Σεμιτέκολο κι ένα, όχι και πολύ μακριά από τον σουρεαλισμό, σκηνοθέτη, η ταινία δε μπορεί παρά να κινείται στο πλαίσιο μιας σουρεαλιστικής ποίησης. Από τις πρώτες κιόλας σκηνές, με τον Σεμιτέκολο να πετάει πορτοκάλια στο σπιτονοικοκύρη του (γκεστ σταρ εμφάνιση του ίδιου του Βαφέα) και, στη συνέχεια, να συνομιλεί με τη φανταστική φύλακα άγγελό του, ξέρουμε πως βρισκόμαστε στο χώρο της ιδιότυπης κωμωδίας που είχε πρωτοπαρουσιάσει ο σκηνοθέτης με ταινίες όπως η «Ανατολική περιφέρεια» και το «Ρεπό».


Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος δεν περιορίζεται ευτυχώς στο θέμα της ταινίας. Εκτός από το συνηθισμένο χιούμορ του (σε σκηνές όπως εκείνη με τον Σεμιτέκολο να συνομιλεί στο καράβι με τους ξένους τουρίστες), ο Βαφέας αφηγείται την «ιστορία» του με πρωτοτυπία και ευρηματικότητα: χρησιμοποιώντας το «φλας-φοργουορντ» (ένα είδος «αναδρομής στο μέλλον» σε αντίθεση με την «αναδρομή στο παρελθόν») για να μας δείξει αυτά που θα συμβούν στη Σάμο πριν ο ήρωάς του φθάσει εκεί με το καράβι (σκηνές που ορισμένες μπορεί να θεωρηθούν και σαν φανταστικές), δημιουργώντας μια ηθελημένη σύγχυση ανάμεσα στο πραγματικό και το ονειρικό και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του βίντεο για να αντιπαραθέσει τα πρόσωπα των κατοίκων πριν και στη διάρκεια του «χάπενινγκ». Ακόμα και το ίδιο το «χάπενινγκ» βρίσκει ένα πρωτότυπο τρόπο να μας το παρουσιάσει, όχι κατά τη διάρκεια της παράστασης αλλά όταν οι θεατές εγκαταλείπουν το χώρο.

 

Ελευθεροτυπία

Ο Βασίλης Βαφέας στο «Κοσμικό Ανατομείο» του ανατέμνει με έμπνευση και φρεσκάδα, και με τη συμβολή του Γρηγόρη Σεμιτέκολο, τη σχέση καλλιτέχνη-θεατή.

ΚΟΣΜΙΚΟ ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ
Έγχρωμη ελληνική ταινία, 1993
Σκηνοθεσία-σενάριο:Βασίλης Βαφέας
Παίζουν: Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Νεφέλη Αντωνοπούλου και οι κάτοικοι της Σάμου.
Διάρκεια: 63 λεπτά
Προβολή: Άστυ

Σίγμα Φιλμ

Κινηματογραφική Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
Επάγγελμα: Παραγωγή κινημ/κων ταινιών
Έδρα: Καίρη 23 Ν. Σμύρνη 171 22
Τηλ./φαξ: 210 32 18 590
Α.Φ.Μ. 095229178
Δ.Ο.Υ. Ν. Σμύρνης
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo S 200 or