Ο έρωτας του Οδυσσέα - Τέλης Σαμαντάς

Ο έρωτας του Οδυσσέα - Τέλης Σαμαντάς

Μια ταινία που αρχίζει ως κλασσική κωμωδία για να διευρυνθεί σιγά-σιγά, να περάσει στο χώρο του παραλόγου και να καταλήξει στο πεδίο ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό είναι «Ο έρωτας του Οδυσσέα» του Βασίλη Βαφέα, που κλείνει σήμερα το βράδυ το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ (και που προβλήθηκε χθες το πρωί ειδικά για τους δημοσιογράφους).

 

Ένας μέσος Έλληνας (που τον υποδύεται εκπληκτικά ο Κώστας Βουτσάς), υπάλληλος σε κάποια εταιρεία απολύεται. Με την απόλυσή του στο χέρι αρχίζει μια περιπλάνηση σ’ ένα χώρο κι ένα κόσμο που είναι άγνωστος. Στη διάρκειά της θα συναντήσει μια κοπέλα που διαρκώς του ξεφεύγει.


Από ένα σημείο και πέρα η περιπλάνηση και το άγνωστο θα κυριαρχήσουν επάνω στον πρωταγωνιστή εντάσσοντάς τον μέσα στον κόσμο τους.
Ένα απότομο ξύπνημα του ήρωα θα προσφέρει μια νύξη ότι όλ’ αυτά δεν ήταν παρά ένα όνειρο, πράγμα που μοιάζει να επιβεβαιώνει και η άφιξή του στη δουλειά του-αλλά στο μεταξύ έχει εισβάλλει το φανταστικό και πια η διάκριση ανάμεσα στο παράλογο, το όνειρο και την πραγματικότητα δεν φαίνεται να έχει πια και τόση σημασία.


Ταινία με εντυπωσιακή σκευωριακή ανάπτυξη όπου το κάθε της επεισόδιο προστίθεται στο προηγούμενο, το διευρύνει και του προσφέρει ένα νόημα. Η σκηνοθεσία άρτια, από τη διεύθυνση των ηθοποιών μέχρι το κλίμα των διάφορων επεισοδιών που δημιουργεί, κατορθώνει να δώσει νέες διαστάσεις σε είδη, σε καταστάσεις ή σε θεματολογίες φαινομενικά ήδη άγνωστες.


Η κωμική, έτσι, διάσταση της ταινίας (και εδώ η συμβολή του Κώστα Βουτσά είναι περισσότερο από αποτελεσματική) χωρίς να εκμηδενίσει το κωμικό παρελθόν του πρωταγωνιστή της κατορθώνει ωστόσο να τον μεταπλάσει σε ήρωα ταινίας που θυμίζει Ζακ Τατί. Αλλά και η ίδια αυτή η κωμική διάσταση προεκετείνεται μέχρι τη φυσιολογική, παράλογη απόληξή της, για να έρθει όμως ακαριαία το παράλογο να την πλουτίσει κα να της δώσει νόημα.


Πέρα από τον Κώστα Βουτσά, πολύ καλοί είναι επίσης και οι Αθηνόδωρος Προύσαλης και Κατερίνα Ροδίου, ενώ η φωτογραφία του Ντίνου Κατσουρίδη υπηρετεί άψογα το κλίμα της ταινίας και τις μετατροπές του.

 

Η Αυγή
25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Ο έρωτας του Οδυσσέα» του ΤΕΛΗ ΣΑΜΑΝΤΑ

Σίγμα Φιλμ

Κινηματογραφική Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
Επάγγελμα: Παραγωγή κινημ/κων ταινιών
Έδρα: Καίρη 23 Ν. Σμύρνη 171 22
Τηλ./φαξ: 210 32 18 590
Α.Φ.Μ. 095229178
Δ.Ο.Υ. Ν. Σμύρνης
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo S 200 or