28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κιν/φου | Αφιέρωμα στον Β. Βαφέα | 26.11-2.12.2015

28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου


Στο πλαίσιο του 28ο Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που διεξάγεται φέτος από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2015 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο Ααβόρα, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα.


Οι ταινίες του αφιερώματος


Ο έρωτας του Οδυσσέα (1984)
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Βασίλης Βαφέας
Διεύθυνση φωτογραφίας/Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης
Βοηθός Διευθυντή φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας
Σκηνικά/Κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης
Ηχοληψία: Ηλίας Ιονέσκο
Μιξάζ: Θανάσης Αρβανίτης
Χορογράφος: Κατερίνα Ροδίου

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Βουτσάς, Κατερίνα Ροδίου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Αθηνόδωρος Προύσαλης
Συμμετέχει ο Γιάννης Γκούμας
Έκτακτη εμφάνιση: Γρηγόρης Σεμιτέκολο

Η ταινία αναφέρεται στα όνειρα και τις επιθυμίες του καθημερινού ανθρώπου. Ο ήρωας απολύεται από τη δουλειά του και ακολουθώντας μια νέα κοπέλα, που συμβολίζει τον ιδανικό έρωτα, περιπλανιέται σε χώρους πρωτόγνωρους, γεμάτους ερωτικά σύμβολα και απρόοπτες συναντήσεις.

 

120 Ντεσιμπέλ (1987)
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Βασίλης Βαφέας
Διεύθυνση φωτογραφίας/Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης
Ηχοληψία: Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Χάρης Σώζος, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ανέζα Παπαδοπούλου, Αθηνά Τσιλύρα
Συμμετέχουν: Νέλλη Αγγελίδου, Αθηνόδωρος Προύσαλης
Έκτακτη εμφάνιση: Κώστας Βούτσας, Γρηγόρης Σεμιτέκολο

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας μετά από ένα τροχαίο ατύχημα βρίσκεται στο νοσοκομείο και τον περιβάλλουν οι συγγενείς και φίλοι του. Ο καθένας τους αναπολεί στιγμές της κοινής τους ζωής. Με την αντίστιξη αυτών των αναμνήσεων και μέσα από μια κυβιστική ματιά, η ταινία εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις ερωτικές, φιλικές, οικογενειακές και στη ματαιότητα του ανταγωνισμού και της διεκδικητικότητας που τις χαρακτηρίζουν.

 

Κοσμικό Ανατομείο (1993)
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Βασίλης Βαφέας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας
Μουσική: Στέφανος Βασιλειάδης, Δημήτρης Παπαγγελίδης
Πρωταγωνιστούν : Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Νεφέλη Ανθοπούλου και οι λιμενεργάτες του Καρλοβάσου της Σάμου
Μια σουρρεαλιστική, ποιητική ταινία που αντιπαραθέτει τους δύο κόσμους, αυτόν ενός πρωτοποριακού καλλιτέχνη του Γρηγόρη Σεμιτέκολο με τον κόσμο των κατοίκων ενός παραμεθόριου νησιού, όπου ο πρώτος αποφασίζει να παρουσιάσει ένα εικαστικό δρώμενο. Αυτοί οι δύο κόσμοι, αν και φαινομενικά είναι αντίθετοι, μέσα από τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης συνυπάρχουν και εναρμονίζονται.

Εκπομπή Παρασκήνιο "Κοσμικό ανατομείο του Βασίλη Βαφέα" (1994)
Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Διάρκεια: 16’

Η εκπομπή Παρασκήνιο της ΕΡΤ καταγράφει το πολυθέαμα που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Βαφέας το 1994 στο Μέγαρο Μουσικής και ήταν βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του σκηνοθέτη "Κοσμικό Ανατομείο". Το πολυθέαμα ερμηνεύει ο εικαστικός Γρηγόρης Σεμιτέκολο, η Νέλλη Σεμιτέκολο στο πιάνο και ο Δημήτρης Βράσκος στο βιολί.

 

Κάθε Σάββατο (1999)
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Βασίλης Βαφέας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου
Ηχοληψία: Νίκος Παπαδημητρίου
Μιξάζ: Θανάσης Αρβανίτης

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Βουτσάς, Νίκος Πουρσανίδης, Ελευθερία Βιδάκη, Άννα Μακράκη, Ναταλία Καποδίστρια, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Ρήγας Αξελός, Χριστίνα Χαραλαμπάκη
Η ταινία μιλάει για τις σχέσεις πατέρα-γιου. Ο πρωταγωνιστής -ένας ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης - είναι χωρισμένος και συναντάει κάθε Σάββατο τον έφηβο γιο του. Η ταινία τους παρακολουθεί ένα συγκεκριμένο Σάββατο που είναι κρίσιμο και για τους δύο. Ο πατέρας πρέπει να λύσει μια σειρά από πιεστικά επαγγελματικά και συναισθηματικά προβλήματα, ενώ ο γιος έχει το πρώτο του ερωτικό ραντεβού. Θα βρουν κοινό σημείο επαφής ή θα βιώσουν ματαιώσεις, όπως συμβαίνει κάθε Σάββατο;

 

Ρισάλτο (2015, υπό δημιουργία)
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Βασίλης Βαφέας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Ηχοληψία: Νίκος Παπαδημητρίου
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Κίνηση: Κατερίνα Ροδίου
Σκηνικά: Στέλιος Σιδηρουργός, Νίκος Πολίτης
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Πουρσανίδης, Αμαλία Αρσένη, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Τάκης Παπαματθαίου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μαρία Κατσανδρή, Σταύρος Μερμήγκης, Πάνος Βίτσικας, Τάσος Ράπτης, Ηλίας Γκογιάννος, Χριστίνα Χαραλαμπάκη, Χρήστος Θεοδωρίδης, Βασίλης Κεσίσογλου
Το Ρισάλτο αναφέρεται σε ένα νεαρό σκηνοθέτη του θεάτρου και της τηλεόρασης, που ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους: τον κόσμο του θεάματος, γεμάτο λάμψη και γοητεία, και τον οικογενειακό του περίγυρο, που αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να βρει την ισορροπία μέσα από την ερωτική αναζήτηση, που κι αυτή όμως θα τον οδηγήσει σε μονοπάτια δύσβατα. Κι όλα αυτά θα γίνουν ακόμα πιο εφιαλτικά, όταν η πολιτική κατάσταση στη χώρα γίνει επικίνδυνη με την εγκαθίδρυση μιας δικτατορίας… Θα καταφέρει ο ήρωας να βρει τη διέξοδο;

 

Από την ιστοσελίδα των διοργανωτών:

 

Βασίλης Βαφέας: Ο Ανατρεπτικός

 

Ο Βασίλης Βαφέας γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε χημεία στα πανεπιστήμια Αθηνών και Σορβόνης και κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου. Εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει το σενάριο και την παραγωγή των ταινιών του ακολουθώντας την εξέλιξη του έργου του σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Ξεκίνησε την καριέρα του την περίοδο 1973-1977 με δύο μικρού μήκους φιλμ και τρία ντοκιμαντέρ, ενώ έκανε το ντεμπούτο του με το αριστουργηματικό «Ανατολική περιφέρεια» το 1979.

 

Στις ταινίες του είναι πάντα ευδιάκριτο το βιωματικό στοιχείο αλλά διακόπτεται ή σταδιακά υπερκαλύπτεται από την επέλαση του φανταστικού που δίνει μια πιο σύνθετη διάσταση της πραγματικότητας κάτι που είναι φυσική συνέπεια του ότι αρκετά από τα εξαιρετικά του σενάρια είναι αποτέλεσμα της μεθόδου αυτόματης γραφής. Αντιστοίχως, σαν δημιουργό, τον γοητεύουν οι καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες ενώ, παράλληλα, ελκύεται από την ανατροπή καθώς εστιάζει στο τι συμβαίνει στους χαρακτήρες των ταινιών του όταν καταρρέουν ακρογωνιαίοι λίθοι της κοινωνίας όπως μια καλή δουλειά ή ένας τακτοποιημένος γάμος.

 

Παρακολουθώντας το έργο αυτού του ακούραστου κινηματογραφιστή πείθεσαι πως κωμωδία δεν είναι παρά μια τραγωδία ιδωμένη πολύ καιρό αργότερα. Ότι με το πέρασμα του χρόνου ανακαλύπτεις (μαζί με αιτίες κι σκοπούς) το χιούμορ μιας τραγικής συγκυρίας.

 

Εδώ και χρόνια, όντας σε μια διαδρομή εναλλαγών που προφανώς τον ανανεώνει, ισορροπεί μεταξύ κινηματογράφου και θεάτρου (μετράει έντεκα συνεργασίες με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αλλά και με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Καβάλας κ.α.) δίχως όμως να συγχέει ρόλους και λειτουργίες ανάμεσα στον κινηματογραφικό φακό και στο θεατρικό σανίδι. Εξάλλου το να μεταμορφώνεται ανάλογα με το έργο που παράγει είναι αναμενόμενο αφού, όπως υποστηρίζει κι ο ίδιος, σε έναν χώρο όπως η ελληνική κινηματογραφία αναγκάζεσαι να γράφεις το σενάριο, να ασχολείσαι με το casting ή το μοντάζ, να δουλεύεις με πολύ κοντινούς σου ανθρώπους …να είσαι ο κινηματογραφιστής-ορχήστρα.

 

Πατήστε εδώ για το πλήρες κείμενο των διοργανωτών.

 

 

Πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος


ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός

Παρασκευή 27/11, 17:00
ΚΟΣΜΙΚΟ ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ | The Cosmic Dissecting Room Show
Μαζί θα προβληθεί η εκπομπή Παρασκήνιο «ΚΟΣΜΙΚΟ ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΦΕΑ» σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη

Δευτέρα 30/11, 18:00
ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ | Every Saturday
Μαζί θα προβληθεί απόσπασμα της νέας ταινίας (Work In Progress)
ΡΙΣΑΛΤΟ | Onslaught

 

ΑΑΒΟΡΑ
Ιπποκράτους 180, Αθήνα

Πέμπτη 26/11, 19:00
120 ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ | 120 Decibels

Τετάρτη 2/12, 18:00
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ | The Love Of Ulysses

Σίγμα Φιλμ

Κινηματογραφική Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
Επάγγελμα: Παραγωγή κινημ/κων ταινιών
Έδρα: Καίρη 23 Ν. Σμύρνη 171 22
Τηλ./φαξ: 210 32 18 590
Α.Φ.Μ. 095229178
Δ.Ο.Υ. Ν. Σμύρνης
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo S 200 or